Dugnadsgrupper
Dugnadsgruppe 1 - Dyrking
Kontakt: gruppe1@brobekk.skolehage.org eller dyrking@brobekk.skolehage.org
Denne gruppen har også en undergruppe for forkultivering: forkultivering@brobekk.skolehage.org
Gruppen dyrker Stjernefeltet og andre områder. Fellesområdene dyrkes med følgende hensikter:
Ha areal tilgjengelig hvis skoler og barnehager ønsker å dyrke.
Dyrke for salg og markering i bydelen ved å bidra til de lokale tilbudene
Dyrke gamle og nye sorter som vi måtte finne av interesse, sammen med egnet tilbud av vanlige sorter
Dyrke mest mulig økologisk med vekstskifte, vekstplan, effektiv vanning og minst mulig bruk av kunstgjødsel og sprøyting
Være et lærested med felleskap på området
Gruppene planlegger, kjøper inn, sår, dyrker og høster på Stjernefeltet. Produkter selges til selvplukk, på markedsdager, Reko-ringen eller deles. Dette er gruppen for deg som ønsker å lære mye om dyrking av grønnsaker. Alle kan være med å jobbe her. Hver onsdag fra 17:30 - 19:30 i dyrkesesongen er det litt flere som jobber sammen med det som mest aktuelt den uken. Mange jobber på eget initiativ utenom denne dagen også.
Dugnadsgruppe 2 - Rabarbra og bærbusker.
Kontakt: gruppe2@brobekk.skolehage.org eller busker@brobekk.skolehage.org
Denne gruppen er delt inn i mindre grupper med ansvar for sitt område og busker:
Bringebær, honningbær, stikkelsbær og solstikk: solstikk@brobekk.skolehage.org.
Rabarbra: rabarbra@brobekk.skolehage.org.
Rips og solbær: rips@brobekk.skolehage.org.
Oppgavene her er å beskjære buskene rett etter at snøen er smeltet og før ny vekst har startet. Videre vanne, luke og klippe rundt bærbuskene og holde buskene fri for ugress. Plakater skal settes opp når parselldyrkerne kan høste rabarbra og bær. Dette gjøres etter samtykke fra styret. Rabarbra høstes for salg til ev åpen dag på våren først og urtegruppa har første rett på bær til salg av gele og syltetøy. Ellers gjelder regelen at det skal være en smak til alle slik at ikke noen tar alt.
Dugnadsgruppe 3 - Beskjæring av trær.
Kontakt: gruppe3@brobekk.skolehage.org eller tre@brobekk.skolehage.org
Gruppeledere: Kemal Yarar, Elisabeth Elida Kolding, Hemn Mama, Mazdak Sadredini
Trærne på området skal beskjæres med den hensikt at de skal gi frukt over lang tid. Det betyr at de skal forynges, holdes åpne og så sykdomsfrie som mulig, med stell og moderat sprøyting. Hoved-beskjæring gjøres i hvileperioden, med noe justering i vekstperioden. Fruktmengde og sporeskjæring tilpasses så det er hensiktsmessig for god utvikling og bæreevne. Opplæring for gruppens medlemmer blir gitt og bare de med opplæring og som har forstått prinsippene med beskjæring, har anledning til å beskjære trærne.
Dugnadsgruppe 4 - Innhøsting av frukt
Kontakt: gruppe4@brobekk.skolehage.org eller epler@brobekk.skolehage.org
Gruppeledere: Martin Nygaard, Liv Toril Bjerkholt, Karl-Heinz Paulsen, Thomas Duford og Eskil Brun
Nedfallsfrukt som kommer fra juni-august/september fjernes og kjøres bort. I august og september vil frukten være spisemoden fra treet. Fra slutt sept/okt/nov vil den seneste frukten være tremoden for lagring. Det vil være noe å høste de fleste ukene siden hagen har mange sorter som modner ulikt. Høsting og eplemostpressing gjøres etter innkalling fra ledere i gruppa og gjennomføres gjerne 3-4 ganger fra august til november.
Dugnadsgruppe 5 - Urtegruppa
Kontakt: gruppe5@brobekk.skolehage.org eller urter@brobekk.skolehage.org
Gruppeleder: Turid Eftang
Er du med i denne dugnadsgruppen vil du lære mye om urter. Det arrangeres tur til et gartneri om våren. Gruppen møtes tirsdager og torsdager gjennom hele vekstsesongen. Arbeidet består i luking, høsting og tørking av urter. En kveld i november møtes gruppa i urte-boden i skolehagen for pakking og forberedelser til «Jul på Årvoll gård» hvor gruppen selger urter, gele mm.
Dugnadsgruppe 6 - Sommerfest
Kontakt: gruppe6@brobekk.skolehage.org eller sommerfest@brobekk.skolehage.org
Gruppeleder: Christopher Wiedswang og Renate Andersen
Sommerfesten avholdes fortrinnsvis første lørdag etter at skolen har begynt igjen på høsten. Setter du deg opp på denne gruppa, må du være tilgjengelig denne helgen. Det skal planlegges i forkant, men mesteparten gjøres dagen før og selve fest-dagen. Leder for gruppen innkaller til møte(r) og fordeler oppgaver. Det er denne dagen vi spiser mat fra mange forskjellige land og får en smak av ulike kulturer.
Dugnadsgruppe 7 - Markedsdager på Linderud og Brobekk
Kontakt: gruppe7@brobekk.skolehage.org eller markedsdag@brobekk.skolehage.org
Gruppeleder: Erik Marcussen
Markedsdagen på høsten avholdes lørdag i siste halvdel av september. Det er årets største "åpne dag" og det legges opp til salg og omvisning fra flere grupper i skolehagen. Arbeidsoppgaver rund markedsdagen vil være opptak, veiing og prising av poteter, purre og andre grønnsaker som skal selges. I tillegg kommer oppgaver i forbindelse med kafe og salg, oppsetting og rydding.
Tidligere i september er det tradisjonelt et marked på Linderud gård som skolehagen ofte har vært med på. Denne gruppa driver også utsalg på REKO-ringen og ved andre anledninger som byr seg.
Dugnadsgruppe 8 - Gressklipping og diverse spesialoppdrag
Kontakt: gruppe8@brobekk.skolehage.org eller spesialgruppa@brobekk.skolehage.org / gress@brobekk.skolehage.org
Gruppeleder: Martin Nygaard med flere
Enkelte parselleiere har etterhvert opparbeidet seg spesialkompetanse og fått tildelt egne ansvarsområder fra styret. Disse personene vet hvem de er og kan føre opp denne gruppen. Det være seg gressklipping, kjøreoppdrag med henger, vanntilførsel åpning/ stenging eller vedlikehold boder.